×

Energiebesparing dankzij aangepaste verlichting in wzc Zonnig Huis en Braillongebouw

Flinke energiebesparing

De stad Halle zet volop in op duurzaamheid. Daarom lieten we vorig jaar een studie uitvoeren via het Vlaams Energiebedrijf (VEB). Uit de energiescans blijkt dat een ‘relighting’ (aanpassing van de verlichting) in woonzorgcentrum Zonnig Huis en het Braillongebouw voor een aanzienlijke daling van het elektriciteitsverbruik en de CO2-uitstoot kan zorgen. De geschatte energiebesparing bedraagt zelfs 130.000 kWh/jaar. Dat komt neer op een terugverdientijd van amper 12 jaar. De hogere prijzen van elektriciteit zullen er bovendien voor zorgen dat die terugverdientijd nog korter wordt.

30% subsidie

Om de verlichting te kunnen aanpassen, moeten er een aantal werken gebeuren. De bekabeling moet ingeslepen en weggewerkt worden en de schakelaars moeten vervangen worden door automatische sensoren. Die sensoren verhogen het gebruiksgemak van de installaties én zijn noodzakelijk om de branduren te verlagen voor een hogere energiebesparing. De kosten voor de ‘relighting’ worden geraamd op 466.261,40 euro inclusief btw. Via het relanceprogramma voor gebouwen van Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) krijgt de stad een subsidie van 30%.

Extra comfort voor de bewoners

Tijdens alle aanpassingen van de verlichting ligt de focus uiteraard niet enkel op besparingen, maar ook op het comfort van de bewoners en het personeel. Zo wordt naast het aanbrengen van sensoren ook de aparte nachtverlichting geïntegreerd in de algemene verlichting. Er komt ook bewegingsdetectie in de gangen en in de kamers kan de nieuwe verlichting worden gedimd.

Meer info en contact