×

Kaffee De Sleutel

In de vorige Info Halle gaf frituur Den Tipzak de Halle Handelt-fakkel door aan Kaffee De Sleutel.  Uitbater Bram Boon ontvangt ons in zijn gezellig volkscafé op de Halse Grote Markt.

Dag Bram, Yvan van Den Tipzak gaf de Halle Handelt-fakkel aan jou door. Hoe kennen jullie elkaar?

Bram: We kennen elkaar al een tijdje vanuit de horeca. Tijdens de coronaperiode ben ik bij hem gaan werken toen ik mijn café moest sluiten en hij een personeelstekort had. Op die manier hebben we elkaar uit de nood kunnen helpen.

Hoe vond je die ervaring?
Bram:
Het was een openbaring. De horeca is heel divers en het was even terug van nul beginnen. Voor mij is een pintje tappen vanzelfsprekend, maar een pak friet inpakken dus niet. Het deed me beseffen dat ik soms toch wat meer geduld met nieuw personeel mag hebben. (lacht)

Sinds wanneer sta jij hier achter de toog in Kaffee De Sleutel?
Bram:
In januari zijn we ons 6de jaar ingegaan. We hebben het meeste gelaten hoe het was. Een oude bruine kroeg waar iedereen welkom is en waar sfeer en gezelligheid troef zijn. Ook de plakkaten met de dranken en de hapjes in ’t Hals dialect gaan al lang mee. Dat is een deel van de charme van dit café.

Wat deed je voordien?
Bram:
Ik was vroeger opvoeder in Zonnestraal in Lennik. Ik heb altijd met personen met een beperking gewerkt. Het sociale aspect heeft me dus altijd gelegen. Ook hier in ’t café bied ik een luisterend oor. Dat hoort bij de job.

Wat is jouw drijfveer om elke dag naar hier te komen?
Bram:
Ik kijk ernaar uit om mijn klanten terug te zien en ik vraag me altijd af wat er die dag gaat gebeuren, welke verhalen ik ga horen, hoe druk het zal zijn, …

Heb je veel vaste klanten en zijn er ook verenigingen waarvan De Sleutel hun 2de thuis is?
Bram:
Ja, ik zie vaak dezelfde gezichten. Qua verenigingen hebben De Leste Kannekes hier boven hun stiklokaal en de Sint-Martinus fanfare heeft hier al jarenlang een vaste plaats. Maar ook een badmintonvereniging, een zwemclub en nog een paar andere verenigingen komen hier vaak een pint drinken of vergaderen.

Je bent op marktdagen extra vroeg open tot grote tevredenheid van de marktkramers.
Bram:
Ja, dat is een jarenlange traditie die wij graag verderzetten. Op donderdag en zaterdag gaan we om 7u open. De marktkramers komen hier dan een koffie drinken en hun boterhammen opeten. Het is altijd een toffe sfeer, iedereen is blij en vriendelijk. Ik vind die ochtendshift op marktdagen echt gezellig. Ook veel klanten die hun boodschappen gedaan hebben op de markt, komen iets drinken.

We konden 2 jaar na elkaar geen carnaval vieren. Dit jaar hopelijk wel. Is dat iets waar je naar uitkijkt?
Bram:
Ik ben zelf Hallenaar. Carnaval zit in ons bloed. Dus ik kijk daar zeker naar uit. Als café is het leuk om daar deel van uit te maken. We zitten echt in het hart van de carnavalssfeer, hier op de Grote Markt.

Heb je enig idee hoe oud dit gebouw is? En weet je of het altijd een café was?
Bram:
Het gebouw is ongetwijfeld al ouder, maar ik heb een document van 200 jaar geleden liggen. Het zou hier altijd café zijn geweest zijn met hiernaast een afspanning voor paard en kar. Volgens een volksverhaal zou het hier De Sleutel (vroeger Le Clé) noemen, omdat hier effectief de sleutel werd bewaard van het oude stadhuis.

Heb je naast die drukke bezigheden nog tijd voor hobby's?
Bram:
Ik ben vader van 4 kinderen, dus veel tijd blijft er niet over (lacht). De weinige vrije tijd die er is, breng ik graag met hen door. Op woensdag zijn we dan ook gesloten, zodat ik hen naar hun hobby's kan brengen.

En heb je een favoriete plek in Halle?
Bram:
Af en toe kan ik echt wel genieten van de rust, de stilte en de natuur in het Hallerbos of het Kluisbos.


Grote Markt 30 | 1500 Halle | 02 360 16 04
Openingsuren: ma-di 9u30-1u | wo gesloten | do 7u-1u | vr 9u30-3u | za 7u-3u | zo 14u-23u


Jij mag de Halle-Handeltfakkel doorgeven. Wie laten we volgende keer aan het woord?
Bram: Daspe’s Barbershop, een charmante, old school barbier. Dieter heeft les gevolgd in Nederland bij gerenommeerde barbiers. Het is een jonge gast die durft te ondernemen, chapeau.